Следвайте Гласове в ТелеграмВ своите изказвания, посветени на икономическата ситуация в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ своите изказвания, посветени на икономическата ситуация в
Коментари Харесай

Джо Байдън говори за работа, работа, работа, а американците гледат цените, цените, цените

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В своите изявления, отдадени на икономическата обстановка в Съединени американски щати, президентът Джо Байдън обича да приказва за " работа, работа, работа ", само че гласоподавателите се интересуват повече от " цените, цените, цените ", написа в разбор The Wall Street Journal.

Този проблем в връзката е евентуално една от аргументите, която прави предизвикателство преизбирането на Байдън през ноември 2024 година, написа още изданието. Като цяло американската стопанска система се оказа по-устойчива от предстоящото, само че цените се покачиха с към 19% от началото на пандемията от ковид и това е мъчно за преглъщане от американците и те търсят кого да обвинят.

Избирателите на Джо Байдън наподобяват разочаровани от неговото ръководство и някои от тях разясняват, че няма да гласоподават още веднъж за него. Социологическите изследвания сочат, че 64% от американците се тормозят от инфлацията, а единствено 25% имат вяра, че Байдън работи върху намаляването на цените.

В същото време основаването на нови работни места в Съединени американски щати пораства непрестанно след внезапното намаляване през 2020 година и това значително успокои американците. Само през 2023 година бизнесът е основал къл 239 хиляди работни места в Съединени американски щати, сочат данни към края на октомври. Нивото на безработицата стигна най-ниските равнища от 1969 година насам.

В редица събития през годината мненията за " Байденомиката " и триумфите на пазара на труда се пробват да проправят пътя на втори мандат за демократа. Байдън обаче рядко обръща внимание на високата инфлация в тези свои изказвания. Например в тирада в щата Колумбия той прави 29 препратки към основаването на работни места и единствено две за високите цени.

Съветници на президентската акция на Байдън през 2020 година обаче са безапелационни - той желае да приказва за основаването на работните места, тъй като това е неговият триумф, само че би трябвало да приказва за инфлацията, тъй като това вълнува хората.

Високите цени са това, с което американците се сблъскват всеки ден. Цените на автомолилите са с 30% по-високи, на жилищата - доближават върхове, а галон мляко коства 4 $, по отношение на 3,25 $ преди пандемията, показва WSJ.

В последните месеци инфлацията потегли надолу - през октомври растежът на потребителските цени стигна 3,2%, по отношение на пика през юни 2022 година от 9,1 на 100. Но потребителите не виждат това по-бавно покачване на цените.

Наред с ниските равнища на безработицата в Съединени американски щати е записано и нарастване на заплатите. То обаче единствено подхранва инфлацията, добавя още изданието.

Някои съветници в Белия дом също виждат нуждата от по-голям фокус върху цените. Един от последните мнения по тематиката, изработен от Байдън, обаче наподобява много популистко ориентиран към бизнеса.

" Всяка корпорация, която не е намалила цените си – даже когато инфлацията е намаляла, даже [когато] веригите за доставки са били възобновени – е време да спре повишението на цените – давайки отмора на американския консуматор ", сподели той.

Правителството направи някои стъпки, като да вземем за пример да бъдат отченени мита, наложени по времето на Доналд Тръм, което направи някои вносни артикули по-евтини. Но и в самата администрация са разграничени по отношение на мярката - съгласно някои съветници на Байдън резултатът ще е най-малък, само че политическият риск от намаляване на комерсиалните ограничения може да е значителен, изключително що се отнася до Китай.

Доналд Тръмп употребява инфлацията като съществена подигравка против Джо Байдън и " Байденомиката ", написа още WSJ. Пред свои гласоподаватели в последните дни той подлага на критика скъпите жилища, растящите лихви и цени в страната.

Инфо: investor.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР